Musul Barajı'ndaki Büyük Tehlike

Dün günün ilk saatlerinde başlayan Musul operasyonunu ile Musul Barajı tehlikesi yine akıllara geldi.

18.10.2016
Musul Barajı'ndaki Büyük Tehlike

Dün günün ilk saatlerinde başlayan Musul operasyonunu ile Musul Barajı tehlikesi yine akıllara geldi.

Musul'un çevre köylerinin ve şehir merkezinin IŞİD üyelerinden temizlenmesi amacıyla birkaç koldan başlatılan Musul operasyonunda Musul Barajı'nda meydana gelebilecek olası zarar tüm çevreleri tedirgin ediyor.

11,1 milyar metreküp su tutma kapasitesine sahip barajın yıkılması halinde basın yayın organlarında çıkan haberlerde Musul şehrinin 4 saat içerisinde 21 metre su altında kalabileceği söyleniyor. Sonraki saatlerde ise baraj selinin Bağdat'a kadar ulaşabileceği söylenmektedir.

2014 yılında terör örgütü IŞİD'in eline geçen Musul Barajı'nda o günden bu yana gerekli bakımların aksamış olması durumun daha da kritik hale gelmesi olarak yorumlanıyor.

MUSUL BARAJI HAKKINDA
Irak'ın en büyük elektrik santrali olan Musul Barajı, Dicle (Arapça; Dijlah, Ermenice; Tigris) Nehri üzerinde ve 1.052 MW kurulu güce sahip. Kurulu gücün 240 MW'ını 2 adet 120 MW'lık pompaj özellikli türbinler oluşturuyor. Bu türbinler elektrik talebindeki artış veya azalışa göre kimi zaman elektrik üretiyor kimi zaman ise alt kottaki suyu baraj gölüne pompalayarak potansiyel elektrik enerjisini su formunda depoluyor.

1981 yılında Saddam Hüseyin yönetimi döneminde inşaatına başlanan barajda, 1985 yılında elektrik üretimine başlandı. Kret kotu 341 metre, normal işletme seviyesi 330 metre olan Musul Barajı, 11,1 milyar metreküp su depolama kapasitesine sahip. Depolanan bu suyun önemli bir kısmını teşkil eden 8,1 milyar metreküplük kısmı elektrik üretimi için faydalı su durumunda. Dicle Nehri'nin yıl içinde taşıdığı su miktarına göre değişse de barajda yıllık ortalama 3 milyar 420 milyon kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleşiyor. Tabi baraj IŞİD kontrolüne geçtikten sonra ne kadar üretim yapılıyor veya yapılabiliyor bu net değil.

1 milyon kişinin yaşadığı Musul şehrinin 21 metre su altında kalacak olmasının basında yer alması bile, şüphesiz insanı dehşete düşürmeye yetiyor.

Dünya'da petrolün hükmünün sona ermesi, güneş ve rüzgarın egemen enerji kaynağı olması kimbilir kaç masum insanın hayatını kurtaracaktır. Umutla...

Enerji Atlası
verimli, yerel, temiz enerjili geleceğe..
Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi






Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller