Rüzgar enerjisi YEKA ihalesinin kazananı belli oldu

Rüzgar enerjisi YEKA ihalesini Siemens-Türkerler-Kalyon grubu kazandı.

03.08.2017
Rüzgar enerjisi YEKA ihalesinin kazananı belli oldu

Rüzgar enerjisi YEKA ihalesini Siemens-Türkerler-Kalyon grubu kazandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, 1.000 MW'lık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini 3,48 dolar sent/kilovatsaat ile en düşük teklifi veren Siemens-Türkerler-Kalyon ortak girişim grubu kazandı.

KİMLER KATILMIŞTI?
– Vestas (Danimarka) – Enerjisa
– General Electric (GE- Amerika) – Fina Enerji
– Goldwind (Çin) – Akfen Holding – Beyçelik
– Siemens (Almanya)-Türkerler-Kalyon
– Enercon (Almanya)-Polat Enerji-Limak Enerji
– Nordex (Almanya)-İklim Elektrik Yatırım-MKS Marmara – Zorlu Enerji
– MingYang (Çin)-İlk İnşaat
– Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri (Almanya)-IC İçtaş Enerji

Türkiye'de Siemens rüzgar türbini kullanılan santraller

Türkerler'in enerji yatırımları

Kalyon'un enerji yatırımları

4 ALMAN ŞİRKET ÖN PLANDA
Türkiye’nin 5 ayrı bölgesinde toplamda 1.000 MW rüzgar enerjisi kapasitesi kurulması için yapılacak ihale için geçen hafta, dünyanın en büyük ilk 10 rüzgar türbini üreticisinin 8’i teklif vermişti. Teklif veren konsorsiyumların içinde dört Alman, iki Çin, bir Amerikalı ve bir Danimarkalı şirket yer almıştı.

Kilovat saat başı tavan fiyatın 7 dolar/centten başladığı ihaleyi kazanan konsorsiyum, %65 yerlilik oranını tutturmak kaydıyla 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbin fabrikası kuracak. Fabrikada her biri en az 2.3 megavat gücünde olmak üzere 300 ila 450 yerli rüzgar türbini üretilecek.


1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Türkiye'nin 5 ayrı bölgesinde toplamda bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi kurulması için yapılacak ihaleye, 4 Alman şirketi Türk ortaklarıyla konsorsiyum olarak teklif verdi. Ayrıca, dünyada ilk 10'da yer alan Amerika, Çin ve Danimarka merkezli rüzgar türbini üreticisi şirketler de Türk ortaklarıyla ihaleye girmek üzere tekliflerini sundu. İhaleyi kazanan konsorsiyum, kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak.

Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken, yüzde 80’i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek. Rüzgar YEKA ihalesinin kazananı, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Bu projeyle kurulacak santrallerin işletmeye girmesiyle her yıl asgari 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1,1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak. Aynı zamanda, kurulacak rüzgar tesisleri sayesinde yıllık ortalama 1.5 milyon ton karbon emisyon azaltımı sağlanacak.

Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller