Kimlikle Tüp Alma Dönemi Başlıyor

Özellikle terör saldırılarının önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan tebliğ gereği çok yakında tüpgaz almak eskisi kadar kolay olamayacak. Tüpü satın alan son kullanıcının TC kimlik numarası veya kredi kartı numarası ile adı soyadı kayıt altına alınacak.

15.10.2016
Kimlikle Tüp Alma Dönemi Başlıyor

Özellikle terör saldırılarının önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan tebliğ gereği çok yakında tüpgaz almak eskisi kadar kolay olamayacak. Tüpü satın alan son kullanıcının TC kimlik numarası veya kredi kartı numarası ile adı soyadı kayıt altına alınacak.

Bugün yayınlanan Resmi Gazete'de yer alan "Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Tüplerinin Piyasada Takip Edilmesine İlişkin Tebliğ" yürürlüğe girdi. Artık tüpgazlar dolumundan son kullanıcıya teslim edilene kadar adım adım takip edilecek. Takip işlemi, tüp üzerine yerleştirilecek 11 haneli benzersiz bir numara içeren karekod üzerinden yapılacak olup, 11 haneli numaranın içeriği de dağıtım firmalarının serverlarında barındırılacak.

LPG tüpü son kullanıcıya teslim edilirken teslim edilen tüp üzerindeki karekod okutulacak ve teslim edilen tüp bilgisi ile son kullanıcının T.C. Kimlik Numarası veya kredi kartı numarası ile adı soyadı, tüplü LPG bayii tarafından takip sistemine aktarılacak.

Buna göre; Dağıtıcı firmalar tarafından kurulacak olan takip sisteminin sunucularında LPG tüpüne ait aşağıda belirtilen asgari kimlik bilgileri yer almak zorunda.
a) Tüpün mülkiyet sahibi olan dağıtıcı firmanın ismi.
b) Tüpü imal eden firmanın tescilli markası.
c) Tüpün imalat tarihi.
ç) Tüpün seri numarası.
d) Tüpün su kapasitesi.
e) Son periyodik muayene tarihi.
f) 1/7/2005 tarihinden sonra imal edilen tüpler için onaylanmış kuruluş numarası.

Ayrıca, LPG tüplerinin kullanım döngüsünün takip edilmesi amacıyla aşağıda yer alan operasyonel bilgilerin sunucularda tüp tekrar dolumdan çıkıncaya kadar saklanması da zorunlu.
a) Tüpün dolum tesisine geliş tarihi.
b) Dolum tesisinin adı ve unvanı.
c) Dolum tesisinde yapılan işlem ve tarihi.
ç) Tüpün dolum tesisinden çıkış tarihi.
d) Tüpün tüplü LPG bayiine giriş ve çıkış tarihi.
e) Tüplü LPG bayiinin adı ve unvanı.
f) Tüpün son kullanıcıya teslim tarihi.
g) Tüpün teslim edildiği son kullanıcının kimlik bilgileri.
ğ) Tüpün tüplü LPG bayiine dönüş tarihi.
h) Tüpün tamir ve bakımının yapılması durumunda tamir ve bakım tesisinin adı ve unvanı, tüpün tamir ve bakım tesisine giriş ve çıkış tarihleri ile tamir ve bakım tesisinde yapılan işlemler.

18 AY SÜRE TANINDI
Hazırlanan tebliğe eklenen geçici madde ile dağıtıcı şirketlere sistemin kurulması için 18 ay süre tanındı. İlgili madde de "Dağıtıcılar bu Tebliğin yürürlüğe girmesinden itibaren en geç on sekiz ay içerisinde takip sistemini kurar, bu tarihten itibaren kimliklendirilmemiş veya karekod etiketine sahip olmayan dolu LPG tüpleri dolum tesislerinde bulundurulmaz, bu tüplerin dolumu ve satışı yapılmaz" hükmü yer almaktadır.

TÜPGAZ ÜZERİNDE YER ALACAK KAREKODUN YAPISI
Tüpgaz üzerinde yer alacak karekodun ilk 3 hanesi dağıtıcı firma kodunu, diğer 8 hanesi ise benzersiz takip numarasını içerecek. Bu numaranın okunmasını sağlayacak olan karekodun eni ve boyu en az 10 mm olmak zorunda.


İlgili Resmi Gazete yayını için tıklayınız

Enerji Atlası
verimli, yerel, temiz enerjili geleceğe..
Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller