Karapınar'ın Güneş Enerjisi Merkezi Belirlendi

Enerji Bakanlığı, Konya Karapınar'da 27 milyon m2 yüzölçümüne sahip alanı "Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı" (YEKA) olarak ilan etti.

12.09.2015
Karapınar'ın Güneş Enerjisi Merkezi Belirlendi

Konya'da kurulması planlanan dev güneş tarlalarının ilkinin yeri belli oldu. Buna göre Karapınar ilçe merkezinin kuzeydoğusunda yer alan ortalama 990 metre rakıma sahip 27 milyon 186 bin 31 metrekarelik alan Enerji Bakanlığı tarafından "Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı" (YEKA) olarak ilan edildi.

1500 MW GES Kurulabilir
YEKA alanı ilan edilen bölgeye yaklaşık 1500 MW kapasiteye sahip güneş enerjisi santrali kurulabilir. Bu da her 1 MW'lık kapasite için ortalama 18,1 dönüm (18.124 m2) alan ayrılacağı anlamına geliyor.


Karapınar'ın kuzey-kuzeydoğusunda yer alan çorak arazide yapılan güneş enerjisi ölçüm çalışmasından bir görüntü.


Konya'nın Yüzde 37'sine Yeter
Konya'da kayıp kaçak dahil yıllık yaklaşık 6 milyar 400 milyon kilovatsaat elektrik tüketilmektedir. İl'de kurulu tesisler ise şuan şehrin ihtiyacının ancak %7'sini karşılayabilmektedir.

Karapınar'da kurulacak 1500 MW GES tesisi ile yıllık yaklaşık 2 milyar 400 milyon kilovatsaat elektrik üretilebilecek ve sadece güneş ile ilin tüm ihtiyacının yüzde 37'sini karşılanabilecektir. Gün içindeki tüketimlere bakıldığında ise havanın açık olduğu günlerde Konya'dan çevre illere güneş enerjisinden üretilen elektrik gidecek, akşamları ise eksik enerjisi enterkonnekte sistemden temin edilecektir.

Enerji Atlası
verimli, yerel, temiz enerjili geleceğe..
Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller