Enerji verimli lise: Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Enerji verimliliğinin ön planda tutulduğu Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın katıldığı törenle açıldı.

27.09.2017
Enerji verimli lise: Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Enerji verimliliğinin ön planda tutulduğu Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın katıldığı törenle açıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ankara'nın Etimesgut ilçesindeki Eryaman’da Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılışını yaptı. Okulun isminin sibernetik alanında çığır açan buluşlarıyla bilinen El-Cezeri’den geldiğini ifade eden Albayrak, El-Cezeri’nin bu toprakların bilimle, ilimle, fenle, tarihin her alanıyla ne kadar iç içe olduğunun göstergelerinden biri olduğunu dile getirdi. Okulun yaklaşık 39 bin metrekare alan üzerine bütünleşik bina sistemiyle inşa edildiğini anlatan Albayrak, standart bir okulun yıllık enerji tüketiminin yaklaşık 159 kilovat/saat olduğunu vurguladı.

Okulun yüksek enerji verimliliği sağlayan altyapısı sayesinde yıllık 23.6 kilovat/ saat enerji tüketeceğini belirten Albayrak, şöyle konuştu: “Bu, diğer liselere göre en az yüzde 80 enerji verimliliği demek. Ayrıca, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve havalandırma sistemleri için gereken enerji güneş panelleri ve rüzgâr türbinlerinden üretilerek sağlanacak. Gelişmiş arıtma kapasitesine sahip sulama sistemleriyle de atık su ve yağmur suyunun geri dönüşümünden yüzde 70 oranında verimlilik sağlanacak.”

Standart bir lisede 60 yıllık toplam enerji, su, işletme ve bakım maliyetlerinin bugünkü değerleriyle yaklaşık 257 milyon lira olduğuna dikkat çeken Enerji Bakanı Albayrak, “Bu okulumuzda söz konusu rakam 71 milyon Türk Lirası olacak. Yani 180 milyondan daha fazla bir tasarruf” dedi. 26 derslik, 6 laboratuvar, 10 atölye, kapalı spor salonu ve 147 yataklı pansiyona sahip okulun yaklaşık 26 milyon liraya mal olduğunu da kaydeden Albayrak şöyle konuştu: “Yani aynı özelliklerdeki standart bir liseye göre 1.5 kat daha fazla paraya mal olmasına rağmen, ortaya koyduğu bu tasarrufla bu yatırımı 9.5 yılda amorti edecek. Normal bir liseye göre daha fazla maliyet gerektiren ek yatırımlar, yani rüzgâr, güneş, verimlilik noktasındaki yatırımların geri dönüşü 3 yılda sağlanacak.”

Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi






Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller