CERN'ün elektrik gideri 300 milyon dolar
Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı olan CERN'de bir yıllık elektrik tüketiminin faturası yaklaşık 300 milyon dolar.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi, yani CERN, Fransızca "Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire" isminin baş harflerinden oluşuyor.
İsviçre ile Fransa sınırında yer alan CERN laboratuvarında Higgs parçacığı (Tanrı parçacığı da deniliyor) aranırken geliştirilen teknolojiler sayesinde insanlığa hizmet verecek birçok icatta ortaya çıkıyor.
CERN'de, evrenin 0,000 000 000 001 saniyesindeki ortama eşdeğer olduğu düşünülen, Güneşin merkezindeki 15 milyon derecelik sıcaklığın 2 milyar katına, 3700 defa büyümüş protonların çarpışmasından yüzbinlerce değişik boyut ve büyüklükte parçacıklar oluşurturulması da muazzam bir enerji gerektirmektedir. Bu amaca hizmet eden LHC deneyi için 50 MW'lık bir santral sadece parçacıkların çarpıştırılması için kullanılıyor. LHC deneyi için elektrik masrafı yıllık 88 milyon dolar iken, CERN bünyesindeki tüm çalışmalar için harcanan enerjinin maliyeti ise yaklaşık 300 milyon dolar.
Peter Higgs ile birlikte Robert Brout, François Englert, Gerald Guralnik, Carl Richard ve Thomas Walter Bannerman Kibble Hagen tarafından 1964 yılında ortaya atılan teori şimdilik bir kez gerçeğe dönüştü gibi(!). Tabii gerçeklik "tekrar" ister. Dünya'nın birçok ülkesinden biraraya gelen bilim insanları 53 yıl önce ortaya atılan bu teoriyi ıspatlamak için CERN'de çalışmaya devam ediyor.
verimli, yerel, temiz enerjili geleceğe..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
2021 Temmuz, Ağustos ve Eylül Ayları Hava Tahmini
Elektrik Santralleri ve Karbon Bertarafı
Türkiye'nin 2018 Yılı Elektrik Tüketimi 300 Teravatsaati Aştı
Rüzgar YEKA İhalesi Başvuru Tarihi Uzatıldı
Enerji ürün ve hizmetleri 2017'de yüzde 9,83 zamlandı
2017'de elektrik tüketimi yüzde 5 artı
Neden İnverter Klima Tercih Etmelisiniz ve Klima Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Elektrik fiyatları yüzde 8,8 zamlanacak