3 Büyükşehirin Su Şebekelerinde 2 Milyar kWh Elektrik Kullanıyor

3 Büyükşehir içme suyu ve arıtma sistemleri için 2 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi tüketiyor.

16.02.2016
3 Büyükşehirin Su Şebekelerinde 2 Milyar kWh Elektrik Kullanıyor

3 Büyükşehir içme suyu ve arıtma sistemleri için 2 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi tüketiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir Belediyeleri'nin su idareleri tükettiği elektrik enerjisi ile ülkenin en büyük tüketicileri arasında.

Kanalizasyon sularının arıtılması ve terfisi, içme sularının pompaj yöntemiyle terfi istasyonlarından sevki gibi büyük elektrik tüketimi olan hizmet noktalarının yani sıra idari binalarda kullanılan elektrik enerjisi ile 3 Büyükşehir'in su idarelerinin elektrik tüketimi 2 milyar kilovatsaati buluyor.

TÜRKİYE TÜKETİMİ'NİN YÜZDE 1'İ SADECE 3 İDAREYE AİT
2015 yılında ülke genelinde 264 milyar kilovatsaat elektrik arza sunulurken şebeke kaybı ve özellikle ihtiyaç fazlası kullanılan kaçak elektrik tüketiminin düşülmesiyle Türkiye'nin net elektrik tüketiminin 220 milyar kilovatsaat seviyesinde olduğu görülmektedir.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), 2015 yılında yaklaşık 1,3 milyar kilovatsaat, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) yaklaşık 380 milyon kilovatsaat ve İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) yaklaşık 330 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi tüketti. 3 kurumun toplam elektrik tüketimi ise 2 milyar kilovatsaati de aşarak 2 milyar 10 milyon kilovatsaate ulaştı.

Su İdareleri'nin en büyük gideri olan elektrik enerjisinin düşürülmesi amacıyla yapılan en büyük yatırımlardan biri yağmur sularının terfi merkezleri üzerinden değil yerçekimi gücü ile yani "cazibe" yöntemiyle direk olarak deniz veya akarsulara ulaştırılması. Örneğin İzmir'in Hatay semtine yağmur suyunun kanalizasyona verilmesi durumunda bu atık su kanalizasyon şebekesiyle Çiğli'ye kadar gitmektedir. Fakat bu uzun mesafenin katedilembilmesi için terfi merkezlerine uğrayan yağmur suları yaklaşık 60-70 metre yukarı pompalanmak zorundadır. İzmir BŞB ya da diğer belediyeler bu konuda son yıllarda direk deniz bağlantılı yağmur suyu kanalları inşa ediyor olsa da arıtma ve içme suyu terfisi gibi prosesler nedeniyle kurumların elektrik tüketimini önemli ölçüde düşürmesi pek mümkün görünmüyor.

1.350 MW GES TÜM TÜKETİMİ KARŞILAR
Sadece 3 Büyükşehir Belediyesi su idareleri için yılda 700-750 milyon TL elektrik faturası ödüyor. Bu belediyelerin su idarelerine ait elektrik tüketiminin karşılanabilmesi için ise 1.350 MW güneş enerjisi santrali yeterli. Bu miktar Almanya'nın sadece bir yılda devreye aldığı GES gücünün yarısı kadar.

Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller