YEKDEM Başvurularında Artış Bekleniyor

YEKDEM'den faydalanmak isteyen tesis sayısının 2016 yılında artması bekleniyor.

17.09.2015
YEKDEM Başvurularında Artış Bekleniyor

Döviz kurundaki artış ve yeni devreye alınan tesisler nedenile YEKDEM 2016'ya yapılacak başvuru sayısının artması bekleniyor.

Bilindiği gibi Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM), elektrik üretim faaliyetinde bulunan yenilenebilir enerji kaynaklı santrallere dolar bazlı sabit fiyat garantisi sunuyor.

Dolar %30 Yükseldi
2015 yılı başından bu yana dolar kurunun yaklaşık %30 oranında yükselmesi YEKDEM başvuru sayısının artabileceğine ilk gösterge olurken devreye giren yeni tesislerin de dolar bazlı sabit fiyat garantisi altında üretim yapma talebi olacağı ikinci bir gösterge olarak görülüyor.

YEKDEM'de Fiyatlar
YEKDEM ile katılımcı üretim santrallerine aşağıda belirtilen tutarda devlet tarafından alım garantisi sunuluyor. Her bir tesisin en fazla 10 yıl yararlanabildiği destek, bazı üretim ekipmanlarında yerli malzeme kullanılması ile artabiliyor. YEKDEM'den sadece lisanslı santraller yararlanabildiği ve devreye alınan lisanslı güneş enerji santrali bulunmadığı için listede yer verilmemiştir. Zira lisanssız GES'lere 0,133 dolar alım garantisi hali hazırda uygulanmaktadır.


Santral Tipi1 kWh ($)
Biyokütle0,133
Jeotermal0,105
Rüzgar0,073
HES0,073


EPDK, YEKDEM'e son başvuru tarihinin 31 Ekim 2015 olduğunu açıklamıştı.

Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller