"Metsamor Nükleer Santrali'ni Protesto Edin"

Enerji Bakanı Berat Albayrak nükleer enerji karşıtlarına tavsiyede bulundu. "Metsamor Nükleer Santrali'ni protesto edin".

29.04.2016

Enerji Bakanı Berat Albayrak iyi niyetli çevre kaygısı olanları Metsamor Nükleer Santrali'ni protesto etmeye çağırdı.

Kimi otoritelerce dünyanın en güvensiz nükleer santrallerinden biri olarak gösterilen Ermenistan'daki Metsamor Nükleer Santrali, Ermenistan'ın başkenti Erivan'a 32 km, Kars'a 100 km, Iğdır'a ise 30 km uzaklıktadır.

Bakan Albayrak nükleer enerji karşıtlarına seslenerek "Diyorum ki bu enerjinizi Ermenistan'daki santrali protesto etmek için harcarsanız, Türkiye'ye çok daha büyük hizmet verirsiniz. 40 küsür yıllık bir teknoloji, ciddi riskleri ve sıkıntıları beraberinde barındırıyor. Sadece Ermenistan için değil, bütün dünya coğrafyası için tehlikeli" diye konuştu.

Metsamor Nükleer Güç Santrali
Ağrı dağı fay hattı üzerinde bulunması nedeniyle kurulumu sırasında Sovyet bilim insanlarının da karşı çıktığı Metsamor Nükleer Santrali bir dönem iki reaktör ile hizmet verdi. Armenia 1 isimli 376 MWe güce sahip ilk reaktör 28 Aralık 1976'da devreye alınıp 25 Şubat 1989'da devreden çıkarılırken, Armenia 2 isimli 376 MWe gücündeki ikinci reaktör ise 5 Ocak 1980'de işletmeye alınmış olup halen işletmededir. Her iki reaktörde "VVER-440 Model V270" tipindedir. Ayrıca Ermenistan Hükümeti tarafından Armenia 3 reaktörünün devreye alınması planlanmaktadır. Bu reaktörün "VVER-1000" tipe ve 1076 MWe güce sahip olması planlanmakta olup 2026 yılında devreye alınması düşünülmektedir.

Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller