İç Anadolu Güneşle Aydınlanacak
Tüketilen enerjiyi üretemeyen İç Anadolu, güneş enerji santralleri ile hem enerjisini karşılayacak hem de kayıp oranı azalmış olacak.
Türkiye'de tükkettiği elektriğe oranla en az elektrik üreten bölge İç Anadolu Bölgesi. Tabi bu şimdilik. Zira bölgede yerli kömür ve doğalgaz santralleri dışında önemli bir güneş enerji potansiyeli bulunuyor.
Türkiyede elektrik iletim sisteminde 9 farklı yük tevzi merkezi bulunmaktadır. Bu yük tevzi merkezleri vasıtasıyla ilgili bölgede fazla enerji olması durumunda komşu yük tevzi bölgelerine elektrik verilmekte aksi durumda ise elektrik alınmaktadır. Elektrik iletim sistemindeki "kayıp"ların büyük bir bölümü de yüksek voltaja sahip şehirler/bölgeler arası bu hatlarda gerçekleşmektedir.
Bu 9 yük tevzi merkezinden biri olan Gölbaşı Orta Anadolu Yük Tevzi Merkezi sınırları içerisinde, tüketilen elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 56'sı üretilebilmektedir.
GES'LER ÇARE OLABİLİR
Şimdilik 600 MW'lık lisanslı GES için yarışma yapılmış olmasına karşın 2.775 MWe lisanssız GES için TEDAŞ onayı alınmış durumda. Bu tesislerin bir kısmı devreye girerken diğerleri için çalışmalar devam ediyor.
En çok lisanssız GES projesi onaylanan 4 ilden 3'ünün Gölbaşı Orta Anadolu Yük Tevzi Merkezi sınırları içerisinde bulunması bölgenin kendi elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilmesi için önemli bir gelişme. 1 Nisan itibariyle Konya'da 371, Kayseri'de 227 ve Ankara'da 130 MW GES projesi onaylanmış durumda. Yine aynı tevzi merkezine bağlı diğer 7 ilde de toplam 334 MW'lık lisanssız GES onaylandı. Tüm bu projeler devreye alındığında bölgede 1062 MW lisanssız GES kurulmuş olacak ve yıllık 1,7 milyar kilovatsaate yakın elektrik enerjisi yenilenebilir enerji kaynağı güneş ile, tüketildiği bölgede üretilmiş olacak.
TÜKETİMİ KARŞILAMA ORANINA YÜZDE 7 KATKI
Sadece şimdilik onaylanmış 1062 MW tesisin devreye girmesiyle yük tevzi bölgesinde halen yüzde 56 düzeyinde olan enerji ihtiyacını karşılama oranı yüzde 63'ler seviyesine ulaşmış olacak.
Enerji Atlası
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
GES'lerde Elektrik Üretimi Yüzde 49 Arttı
Ocak'ta Güneş Enerjisi ile 331 GWh Elektrik Enerjisi Üretildi
Türkiye'nin ilk fotovoltaik hücre ve güneş modülü fabrikası temeli atılıyor
Kasım ayında 186 MWe lisanssız güneş santrali devreye alındı
Bornova'da yenilenebilir enerji kaynağı kullanan binalara %25 vergi indirimi
Çin güneş enerjisi kurulu gücünde 100 GW sınırını aştı
Enerjisa Karabük'te 7 MW gücünde güneş enerji santrali açtı
Almanya'da Temmuz ayında 150 MW güneş santrali devreye alındı