Dünyanın ilk 'elektrik üreten yolu' Fransa'da hizmete girdi

Fransa'nın Normandiya bölgesinde 'elektrik üreten yolun' ilk kilometresi hizmete girdi.

23.12.2016
Dünyanın ilk 'elektrik üreten yolu' Fransa'da hizmete girdi

Deneme amaçlı yapılan, fotovoltaik kaptörlü bloklardan üretilen ve dünyada bir ilki oluşturan 1 kilometrelik yol, Fransa Çevre ve Tabi Kaynaklar Bakanı Segolene Royal tarafından hizmete sokuldu.

Bu tür 'çevre dostu' yolların Fransa genelinde çoğaltılmasını arzuladığını söyleyen Fransız bakan dünyada bir ilk olan bu bir kilometrelik yolun 'çok umut verici' olduğunu belirtti. Güneş enerjisiyle elektrik üreten yolun ilk kilometresinin 5 milyon euroya mâl olduğu belirtildi.

Fransa’nın Normandiya bölgesinde inşa edilen 1 kilometre uzunluğundaki yol, dünyada bir ilke imza atarak kendi elektriğini üretebiliyor. Güneş pilleri ya da dizinleri sayesinde ışık kaynağından elektrik elde etme yöntemi olan fotovoltaik teknolojisine sahip yol üzerinde aşınmayı önlemek için -lastiklerin yolu daha iyi kavramalarını da sağlayan- ince ve dayanıklı silikon bir tabaka yer alıyor.

Wattway ismiyle de bilinen yol aracılığıyla elde edilen enerjinin ise güzergah üzerinde yer alan sokak aydınlatmalarında kullanılacağı ifade ediliyor. Çevre dostu olmasının yanı sıra araçların geçişine de uygun şekilde tasarlanan yol, uzun vadede önemli oranda tasarruf yapılmasını sağlayacak

Enerji Atlası
verimli, yerel, temiz enerjili geleceğe..
Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller