Elektrik Dağıtım Bedeline Yüzde 250 Zam Haberine EPDK'dan Açıklama

Bazı basın yayın organlarında çıkan elektrik dağıtım bedeline yüzde 250 zam yapıldığı yönündeki haberlere EPDK'dan açıklama geldi.

20.01.2016
Elektrik Dağıtım Bedeline Yüzde 250 Zam Haberine EPDK'dan Açıklama

Bilindiği üzere 1 Ocak 2016'dan itibaren elektrik fiyatları yeniden belirlendi. Yeni tarife yönetmeliği ile bazı kalemler birleştirilerek tek bir kalem altında toplandı.

Konuyla ilgili bazı basın yayın organlarında dağıtım bedeline yüzde 250 zam yapıldığı yönündeki haberlere EPDK'dan açıklama geldi. Yapılan açıklamada "dağıtım bedeli altında herhangi bir vergi bulunmadığı bunun dağıtım hizmet bedeli olduğu, İstanbul, Ankara ya da diğer illler için farklı tarife uygulanmadığı 81 ilin tamamında tek bir tarifenin kullanıldığı ve elektrik bedelindeki nihai fiyat artışının %6,8 olduğu" gibi hususlara değinildi.

Peki Nereden Çıktı Bu %250 Zam

31 Aralık 2015'e kadar elektrik faturalarında;
1) Aktif enerji bedeli (faturalarda bu bedel içerisinde ayrıca kayıp kaçak bedeli de bulunuyordu)
2) Dağıtım bedeli
3) İletim bedeli
4) Perakende satış bedeli
5) Sayaç okuma bedeli

başlıklı toplam 5 farklı kalem bulunuyordu.

1 Ocak 2016'dan itibaren ise faturalarda
1) Aktif enerji bedeli
2) Dağıtım bedeli

başlıklı iki kalem bulunmaktadır.
Güncel faturalarda dağıtım bedeli içerisinde, eskiden aktif enerji bedeli içinde bulunan kayıp kaçak bedelinin yanı sıra iletim bedeli, perakende satış bedeli ve sayaç okuma bedeli de bulunmaktadır. Dolayısıyla dağıtım bedeline fahiş zam yapıldığı gerçekçi değildir. Yapılan işlem birden fazla kalemin dağıtım bedeli altında birleştirilmesidir.

Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller