Bayramlarda Elektrik Tüketimi %35 Düşüyor

Özellikle sanayi ve kamu kurumlarında bayram günleri süresince elektrik tüketiminin büyük oranda azalması ülke genelindeki elektrik tüketimi miktarına da yansıyor.

29.07.2014
Bayramlarda Elektrik Tüketimi %35 Düşüyor

Haftasonu tatillerinde ülkemizin elektrik tüketimi hafta içi günlere oranla %10 - %15 oranında azalırken dini bayramlar olan Ramazan ve Kurban bayramlarında elektrik tüketimindeki düşüş, ortalama %35 seviyesinde oluyor.

Vardiya sistemi uygulanan ve 7/24 durmadan çalışan büyük sanayi kuruluşları, Ramazan ve Kurban bayramlarında üretimlerine genellikle ara veriyor ya da düşürüyor. Aynı şekilde mesai uygulaması bulunan birçok kamu kurumu da dini bayramlarda genellikle üretime ara veriyor. Bu uygulamalar ülke genelinde elektrik tüketiminin %35 hatta %40'lara varan oranlarda düşmesini sağlıyor.

Cumartesi ve Pazar günlerinde ortalama %10 - %15 seviyesinde azalma şeklinde seyreden elektrik tüketimi, 2013 yılı Ramazan bayramının üç günü ile önceki haftanın aynı üç gününe bakıldığında tüketimin %31,2 azalma olarak kayıtlara geçtiği görülüyor. Aynı bayramın 1. gününde ise önceki haftanın aynı gününe göre elektrik tüketiminin %34,2 azaldı. 2013 yılı Kurban bayramı olan 15-18 Ekim tarihleri arasındaki elektrik tüketimi ise, önceki haftanın 8-11 Ekim tarihlerine göre %35,6, bayramın birinci gününde ise %40,1 azaldığı görülmektedir.

Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller