Üçüncü Nükleer Santral Çin Halk Cumhuriyeti ile Yapılacak

Türkiye'de yapılması planlanan üçüncü nükleer santral için Çin ile yapılan işbirliği anlaşması TBMM'de kabul edildi.

11.08.2016
Üçüncü Nükleer Santral Çin Halk Cumhuriyeti ile Yapılacak

Nükleer santral yatırımlarını genişletmeyi hedefleyen Türkiye, üçüncü santral için Çin'le işbirliğine gidiyor. Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın Haziran sonunda Çin'de imzaladığı işbirliği anlaşması TBMM'de kabul edildi.

"Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair Anlaşma" kapsamında aşağıda belirtilen hususlara vize verilmiş oldu.

Nükleer enerji santralleri ve araştırma reaktörlerinin saha etüt çalışmalarından tasarımına, inşasından işletmeye alınmasına ve işletilmesine kadar süreçleri kapsıyor. Ayrıca, santralin modernizasyonu, test edilmesi, bakımı ve sökümü de işbirliğine dahil. Türkiye ve Çin, nükleer enerjinin barışçıl kullanımlarında temel ve uygulamalı AR-GE yapabilecek. Nükleer minerallerin araştırılması, madenlerden çıkarılması, işlenmesi ve bertarafı konusunda işbirliğine gidilebilecek. Anlaşma, özellikle yenilikçi reaktör ve yakıtla ilgili teknolojilerin ortaklaşa geliştirilmesini de kapsıyor.

Mersin Akkuyu ve Sinop'ta inşa edilecek iki nükleer santralin ardından Türkiye'nin üçüncü nükleer santralinin Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada'da yapılması öngörülüyor.

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Rusya'ya yaptığı ziyarette Akkuyu Nükleer Santrali'nin 2022 yılında tamamlanacağını hatırlattı.

Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller