Balonlarla rüzgardan enerji elde edilebilir mi?

Balonlarla rüzgardan enerji elde edilebilir mi?

23.02.2016
Balonlarla rüzgardan enerji elde edilebilir mi?

Eski teknolojiye sahip hava araçları çok benzin harcar ve çevreyi kirletir. Peki yenilenebilir enerji üreten bir hava aracı yapmak mümkün mü? Portekiz Lizbon’da bulunan eski bir askeri hava alanında bu teknoloji üzerinde çalışılıyor.

Balon rüzgar türbininden ziyade daha çok bir zeplini andırıyor. Ancak bir Avrupa araştırma projesinde tasarlanan bu balon aslında rüzgardan enerji elde eden bir araç.

Pedro Silva, Makine Mühendisi: "Bu aracın görevi, çok yüksek yerlerde esen rüzgarı yakalamak. Daha sonra bunu enerjiye dönüştürüp yeryüzündeki istasyona gönderiyor. Bu yapı helyum gazıyla dolu. Balon döndüğü zaman büyük bir devinim gücü ortaya çıkıyor."

Rüzgar değirmenlerinden farklı olarak, bu teknoloji için kule inşa etmeye gerek yok. Bu sebeple ihtiyaç olan her yere taşınabiliyor. Rüzgar türbinleri yere yakın yerlerde az miktarda enerji elde ederken, bu balon yüksek yerlerdeki güçlü rüzgarlardan daha fazla enerji elde ediyor.

Pedro Silva, Makine Mühendisi: "Bunun sayesinde iki bin metre yüksekliğe kadar çıkıyoruz. Yüksek noktalarda rüzgar daha düzenli bir şekilde sekiz kat daha güçlü esiyor. Bu sayede daha fazla enerji elde ediyoruz."

Elektrik motorları ‘magnus etkisi’ olarak bilinen büyük fiziksel devinimi sağlamak için modülleri döndürerek havada dengede kalmasını sağlıyor. Bu kaldırma kuvvetini daha da artırıyor.

euronews: "Tiago, bu balonun havada döndüğünü görüyoruz. Ancak elektriği bu hareket üretmiyor değil mi?"

Tiago Pardal, Makine Mühendisi:* "Evet bu doğru. Balonun bu dönüş hareketi, devinimsel bir kaldırma kuvveti yaratıyor. Tıpkı uçakların kanatlarındaki sisteme benziyor. Balon yükselerek elektrik jeneratörü üzerinde birleşmiş makaraları yönlendiren kabloları çekiyor. İşte elektrik burada üretiliyor."

Mühendisler geliştirdikleri bu pervanelerle balonlara hava araçlarının hareket kabiliyetini vermeye çalışıyor. Bu küçük rüzgar türbinleri aynı zamanda daha fazla enerji elde ediyor.

Renato Salles, Sistem Mühendisi: "Bu hava araçlarıyla istediğiniz tarzda yükü taşıyabilirsiniz. Ayrıca yangınlardan korunmak için termal kamera olarak da kullanılabiliyor. Kamerayı neredeyse hiç sarsmadan havada tutuyor ve herhangi bir mekan için sürekli gözetim sağlıyor…"

En üst irtifaya ulaştığı zaman balonun dönmesi duruyor. Bu sayede aşağı doğru çekilince ürettiği enerjiden daha azını tüketiyor.

Bu modeller ortalama 30 kilovat elektrik üretiyor. Mühendisler daha fazla enerji elde etmek için şimdi tek bir sisteme bağlı ve aynı anda birkaç balonun döndüğü bir proje üzerinde çalışıyor.

Kaynak: Euronews

Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller