Yaz saati uygulamasının ekonomiye katkısı 37 milyon TL!

Yaz saati uygulamasının tüm yıl boyunca devam edeceğine dair kararın tartışıldığı şu günlerde, bu uygulamanın geçtiğimiz sene ekonomiye sağladığı katkısı da çok tartışılan bir konu.

11.10.2017
Yaz saati uygulamasının ekonomiye katkısı 37 milyon TL!

Yaz saati uygulamasının tüm yıl boyunca devam edeceğine dair kararın tartışıldığı şu günlerde, bu uygulamanın geçtiğimiz sene ekonomiye sağladığı katkısı da çok tartışılan bir konu.

Güvenlik, Avrupa ile uyumluluk gibi sosyal etkilerini bir kenara koyarsak, bu uygulamanın elektrik tüketimi üzerinden milli ekonomiye ne kadarlık bir katkı sağladığı aslında çok net bir şekilde hesaplanabilir.

Fakat çeşitli kurum ve kuruluşlardan çok farklı rakamlar telaafuz edilirken bir veri kaynağı gösterilmemesi, elektrik tüketimindeki artışın tamamıyla yaz saati uygulamasının devamından kaynaklandığı, hatta sadece kış dönemi dikkate alınması gerekirken yaz dönemine dair tüketim miktarlarını dahi hesaplamalarına katan "Mühendislik" kurumları var ne yazık ki!

Enerji Bakanımız Sayın Berat Albayrak yaz saati uygulaması ile ülke ekonomisine 500 milyon TL katkı sağladığını ifade etmiş, ki bunu içinde doğal gaz vb. enerji kaynakları tüketimi de dikkate alınmış olabilir, diğer taraftan Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) bir yetkilisi uygulamanın 2,8 milyar liralık bir ekonomik maliyeti olduğunu açıklamıştı. Benzer yorum ve görüşlere haber arşivlerinden ulaşmak mümkündür.


EKONOMİYE KATKISI: 37.023.137,58 TL
Oysa ki kamuya açıklanan resmi verilere bakıldığında yaz saati uygulamasının elektrik tüketimi açısından milli ekonomiye katkısının 37 milyon 53 bin 137 lira 58 kuruş olduğu görülmektedir. Elbette uygulama neticesini kuruşuna kadar net bir şekilde tespit etmek mümkün değil bunu biraz da dikkat çeksin diye belirtiyoruz ama ekonomiye katkının kabaca 32-42 milyon TL arasında olduğu söylenebilir.


NASIL MI?
Şöyle ki; aslında kış saati (+02:00) diliminde bulunmamız gereken dönem diyebileceğimiz 1 Kasım ile 31 Mart tarihleri arasında önceki yılla bu yılın elektrik tüketimleri karşılaştırıldığında elektrik tüketiminin yüzde 5,9 arttığı görülmektedir.

Yaz saati uygulaması nedeniyle elektrik tüketiminin artış/azalış göstereceği saatler ise genel olarak (!) sadece 07:00-09:00 ve 16:00-18:00 saatleri arasıdır. Bu saat dilimlerinde ortalama artış olan yüzde 5,9'un üzerindeki artış miktarı bize yaz saati uygulamasının zarar, bu oranın altında olduğu dilimlerde ise fayda sağladığı söylenebilir.





Yukarıdaki tablodan görüleceği üzere yaz saati uygulamasının devamı neticesinde sabah saatlerindeki tüketim artış, akşam saatlerindeki tüketim ise azalış göstermiştir. Toplama bakıldığında ise 5 aylık sürede beklenenden yani ortalama artıştan 206 bin 349 MWh daha az elektrik tüketildiği görülmektedir.

2016 Kasım - 2017 Mart dönemleri için spot piyasada 1 MWh elektrik ağırlıklı ortalamalara bakıldığında 179,42 TL'den işlem görmüştür.

Buna göre 206 bin 349 MWh elektrik tasarrufu, ekonomimize (206.349 x 179,42 TL) 37.023.137,58 TL katkı sağlamıştır!

Ahmet Yılmaz
Enerji Atlası


Konuyla ilgili olarak uygulamanın henüz yeni başladığı 2016 yılı Aralık ayında da benzer bir kıyaslama yapmıştık. Okumak için tıklayınız.

Enerji Atlası
verimli, yerel, temiz enerjili geleceğe..
Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller