WHO: Havası en kirli 10 Avrupa şehrinin 8'i Türkiye'de

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından yayınlanan “Avrupa’daki en kirli kentler” listesinin ilk 10’unda Türkiye’den 8 şehir yer alıyor. Listenin başında Makedonya’nın Tetovo kenti var.

15.02.2017
WHO: Havası en kirli 10 Avrupa şehrinin 8'i Türkiye'de

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından yayınlanan verilere göre “Avrupa’daki en kirli kentler” listesinin ilk 10’unda Türkiye’den 8 şehir yer alıyor. Listenin başında Makedonya’nın Tetovo kenti var.

The Guardian gazetesi, WHO’nun şehirlerdeki hava kalitesini güncel olarak gösteren veri tabanını kullanarak, kentlerde hava kalitesi üzerine özel bir analiz yayımladı. Analiz, Avrupa’dan ABD’ye, Afrika’dan, Asya’ya hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı kentlere dair bilgileri içeriyor. WHO’nun PM 2.5 verilerine (çapı 2.5 mikron ve altında olan partikül madde) dayanarak yaptığı çalışmaya göre, dünyanın en kirli şehirleri Hindistan ve Çin’de yer alırken, Avrupa’da ise hava kirliliği konusunda Türkiye’deki kentler ön plana çıkıyor.

Listenin başında Makedonya’nın Tetovo kenti yer alırken Tetovo’yu sırasıyla Türkiye’den Bartın, Hakkari, Gaziantep, Bosna Hersek’ten Tuzla, yine Türkiye’den Siirt, Afyonkarahisar, Karaman, Iğdır ve Isparta izliyor.

Yapılan çalışmaya göre, her gün milyarlarca insan, kirli hava soluyor. Hava kirliliği çağımızın en önemli çevresel sorunları arasında. Uzmanlar, hava kirliliğinin solunum, dolaşım ve sinir sistemi üzerinde kalıcı hasarları konusunda uyarıyor.

Avrupa’nın havası en kirli 10 kenti arasında yer almasa da, İstanbul’da da hava kalitesi tehlikeli boyutlarda.

Enerji Atlası
verimli, yerel, temiz enerjili geleceğe..
Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller