Türk Akımı'nda İmzalar Atıldı

Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında inşa edilecek "Türk Akımı" doğalgaz boru hattı için anlaşma sağlandı.

11.10.2016
Türk Akımı'nda İmzalar Atıldı

Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında inşa edilecek "Türk Akımı" doğalgaz boru hattı için anlaşma sağlandı. 23. Dünya Enerji Kongresi nedeniyle Türkiye'de bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mabeyn Köşkü’nde 1 saat 40 dakika süren görüşmenin ardından iki ülkenin enerji bakanları Berat Albayrak ve Aleksandr Novak arasında imzalandı.

Rusya gazını Karadeniz altından geçerek doğrudan Türkiye'ye ulaştıracak "Türk Akımı" projesinin 19 milyar dolara mal olması bekleniyor. Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akımı Karadeniz’in altından 910 kilometrelik hatla geçerek İstanbul'un 100 km batısında yer alan Kıyıköy kasabasına ulaşacak. Buradan da Edirne İpsala'ya uzanacak boru hattı ile Rus gazının doğrudan Avrupa'ya satışı gerçekleşebilecek.

Hattan ne kadar gaz aktarılacak?
Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp. Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğalgaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi öngörülüyor. Rus Gazprom şirketi, Karadeniz’in altından geçecek hattın tamamını kendisi inşa edecek. Türkiye topraklarından geçecek kısmın ise ortaklaşa yapılması planlandı.

Mayıs 2015'te inşaat başladı
İki ülke arasındaki anlaşmalar doğrultusunda inşaat Mayıs 2015'te başladı. Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Türk Akımı doğalgaz boru hattı ile ilgili inşaat çalışmalarının başladığını açıkladı. 24 Kasım 2015'te Rus savaş uçağınının Suriye sınırında düşürülmesinin ardından projeyle ilgili çalışmalar dondurulmuştu.

Enerji Atlası
verimli, yerel, temiz enerjili geleceğe..
Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller