Kıbrıs'ta Az Elektrik Tüketene İndirim Uygulanıyor

Ülkemizde birim elektrik fiyatı abonenin kullanım miktarına göre değişmezken KKTC'de az elektrik tüketen konut aboneleri için teşvik var.

20.04.2016
Kıbrıs'ta Az Elektrik Tüketene İndirim Uygulanıyor

Ülkemizde birim elektrik fiyatı abonenin kullanım miktarına göre değişmezken KKTC'de az elektrik tüketen konut aboneleri için bir nevi teşvik uygulanıyor.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK), 1 Nisan'dan itibaren geçerli olan elektrik tarifelerini açıkladı. Buna göre konut aboneleri aylık 0-250 KWh tüketimde 1 KWh için 40 kuruş öderken bu ücret 251-500 KWh arası tüketim için 45 kuruşa, 501-750 KWh arası tüketim için 49 kuruşa ve 751 KWh üzeri için 52 kuruşa çıkıyor. Bu uygulama ile aboneler hem elektrik tasarrufu yapmaya yönlendiriliyor, hem de lüks yaşam tarzına sahip abonelerle standart yaşam tarzı olanlar arasında kısmen de olsa sosyal bir politika uygulanmış oluyor.

YOKSULA ÇOK DAHA UCUZ
Devlet tarafından "yoksul" statüsünde bulunan vatandaşlara da özel bir indirim var. Standart abonelerin 1 kilovatsaatine 40 kuruş ücret ödediği 0-250 KWh arası tüketim için "yoksul" sınıfındaki vatandaşlar ise sadece 20 kuruş ödüyor.

Ülkemizde dolaylı vergilerin yani gelir düzeyine göre değil harcama bazlı vergilerin çok fazla olması yoksul vatandaşlarımız için zaten büyük bir sorun. Elektrikte de tüketim bedeli dışında alınan dolaylı vergi, fon ve harçlar nedeniyle adil bir vergilendirme yapılamıyor. Oysa ki birçok Belediye'nin su faturalarında uyguladığı gibi kullanım miktarına bağlı fiyatlandırma politikası elektrik faturalarında da uygulansa hem enerji tasarrufunun artması sağlanır hem de daha adil bir ücretlendirme geliştirilmiş olur.

Enerji Atlası
verimli, yerel, temiz enerjili geleceğe..
Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller