İzmir Elektrikli Otobüs Filosu İçin Temkinli Davranıyor

İzmir BŞB'nin 400 elektrikli otobüs alımı hedefiyle yola çıktığı ulaşım ihallerinden ikincisi de iptal edildi.

15.04.2016
İzmir Elektrikli Otobüs Filosu İçin Temkinli Davranıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin ilk elektrik otobüs filosu kurmak amacıyla çıktığı yolda oldukça temkinli davranıyor.

9 Mart tarihinde yapılan ikinci ihale, teklif edilen araçların %100 elektrikli olmaması ve yaz aylarında batarya kapasitesinin istenilen değerleri sağlayamayacağı gibi gerekçelerle iptal edildi.

İLK İHALEYİ KİK İPTAL ETTİ
400 araçlık yüzde 100 elektrik otobüs filosu kurmayı planlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi bu amaçla 20 araç için ilk ihaleyi 12 Ağustos 2015'te gerçekleştirdi. İhalede şarj ekipmanları dahil Hollanda’dan Ebusco B.V 8 milyon 195 bin 800 Euro, Çin Halk Cumhuriyeti’nden CSR Zhuzhou Elektric Lokomotive Co, Ltd. 10 milyon 28 bin dolar ve yine Çin Halk Cumhuriyeti’nden BYD Europe B.V 10 milyon 580 bin Euro teklif sundu. Bu ihale yapılan itirazlar üzerine Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından iptal edildi.

İKİNCİ İHALEYİ BELEDİYE İPTAL ETTİ
Yine 20 otobüs alımı için 9 Mart 2016'da ikinci ihale düzenlendi. Bu ihalede Polonya'dan Solaris Bus &Coach S.A 11 milyon 569 bin EURO, Türkiye'den TCV Otomotiv Makine Sanayi ve Dış Tic. A.Ş. 9 milyon 400 bin EURO, Çin Halk Cumhuriyeti'nden BYD Europe B.V. ise 8 milyon 900 bin 360 EURO teklif sundu.

Bu ihalede en düşük teklifi veren Çin firması; teknik şartları sağladığı halde teklif mektubunu hatalı doldurduğu, teminat mektubunun hatalı olduğu ve ihalede istenen işin bedeline ait detay fiyatlandırma belgesini vermediği için elendi.
En düşük ikinci teklifi veren Türk firmasının teklif ettiği otobüsün ise istenilen teknik şartları sağlamadığı, teklif edilen otobüsün full elektrikli olmaması, ısıtmayı dizel yakıtla yaptığı, bataryasının yaz koşullarında full şarzlı iken 150 km yol-13 saat klima çalışma şartını sağlamadığı belirlendi. Ayrıca klima sistemi teknik şartnamede hava kanallı istenmesine karşın firma klimayı tavandan sadece 3 noktadan üflemeli teklif etti ve elendi.
Polonya firması ise yaptığı teklifin yaklaşık maliyetin üzerinde olması, batarya kapasitesinin yaz aylarında istenilen kapasiteyi sağlayamadığı için ihaleden elendi.

ALINMASI PLANLANAN OTOBÜSLER YÜZDE 100 ELEKTRİKLİ
Belediye yetkilileri yaptığı açıklamada Eskişehir ve Konya'da kullanılan elektrikli otobüslerin tam elektrikli olmadığını, ısıtma sistemlerinin dizel yakıtla çalıştığını bildirdi. Bu araçların uzunluklarının 10.70 cm uzunluğunda , yolcu kapasitesinin 45 kişi, yolcu başına otobüs maliyete 8000-8600 Euro olduğunu ve araçların bakım anlaşması olmadığını belirtti. ESHOT almayı planladığı araçların ise uzunluğunun 12 metre, yolcu kapasitesinin 70, yolcu başına maliyetin 6430 Euro olduğunu, otobüsün tüm sistemlerinin elektrik enerjisi ile çalışacağını söyledi. Ayrıca ihale şartnamesinde 5 yıl tam bakım anlaşmasının da fiyata dahil olduğunu dikkat çektiler.

Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller