Elektrikte kayıp kaçağı akıllı sayaçla bitirdiler

Elektrikte kayıp kaçağı bıçak gibi bitiren bir inovasyonu Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker anlattı.

02.09.2016
Elektrikte kayıp kaçağı akıllı sayaçla bitirdiler

Elektrikte kayıp kaçağı bıçak gibi bitiren bir inovasyonu Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker‘den dinledik. Türkerler Holding, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari‘yi kapsayan Van Gölü Elektrik Dağıtım’ı 120 milyon dolarlık işletme bedeli ile ihaleden satın alıp, üstüne 3 yılda 180 milyon liralık bir yatırım yaparak bölgede elektrik dağıtım işine soyunmuştu. Ancak ihalede o bölge için kayıp kaçak oranı yüzde 52 olarakgösterilmiş olsa da, işin içine girince kayıp kaçağın yüzde 69 gibi çok daha yüksek oranlara çıktığı görülmüştü.
Kazım Türker, bir yandan yüksek orandaki kayıp kaçakla, diğer yandan da tahsilatta çıkarılan zorluklar nedeniyle çok sorunlu olan yapının üzerine gitmek için ekip arkadaşlarıyla yeni bir model geliştirmek üzere yola çıkmış ve araştırma-geliştirme bölümündeki mühendisler, sayaçları uzaktan okuyan yeni bir yazılımla akıllı şebeke modeli geliştirmeyi başarmış. Bu yeni akıllı sayaçlar için Türkerler, 2.7 milyon liralık bir yatırım yapmış.
Türkiye’de ilk kez Van’ın 20 bin nüfuslu Gevaş ilçesinde devreye konan bu uygulamanın ne anlama geldiğini Kazım Türker şöyle anlattı:
“10-11 metre yüksekliğindeki direklere takılan akıllı sayaç ile ulaşılması zor olan bölgelerde açma, kapama ve okuma uzaktan yapılıyor, böylece çengel atma, direklere çıkma ya da görevlinin okumasını engelleme gibi durumlar söz konusu olamıyor.
Bazı bölgelerde çalışanlarımız sayaç okumaya giderken kaymakamlıklardan destek alıyorduk. Artık personelimize zarar gelmiyor, kafası gözü yarılmıyor, arabası yanmıyor. Direklere çıkılamayacak bir yöntem geliştirmiş olduk. Bizim haberimiz olmadan yeni bir sayaç da takılamıyor böylece.İşin güzel yanı projeyi uygulamaya koyduktan sonra tahsilat oranımız yüzde 98’e çıktı. Kayıp kaçak oranı da yüzde 65’ten yüzde 13’e geriledi.Hedefimiz bu akıllı sayaçları Van’ın Özalp ve Saray ilçelerinde de uygulamaya koymak. “

Tüketim düştü!
Hakikaten bölgede kayıp kaçak oranı azalımında bir rekor kırılmış. Daha da güzeli önceleri çok fazla elektrik tüketen halkın tüketimi de radikal bir şekilde düşmüş.Yani aylık ortalama abone kullanımı 16 MW’lardan 7-8 MW’lara kadar gerilemiş. Kazım Türker, geliştirdikleri bu yeni akıllı sayaçlar konusunda Enerji Bakanı Berat Albayrak‘ı da bilgilendirdiklerini söylüyor. Doğrusu sorunlu bölgelerdeki kayıp kaçağı ortadan kaldırmak için bu tarz sayaçların kullanılması iyi bir çözüm olabilir. 2.7 milyon liralıksayaç maliyeti o bölgede abone başına 360 liraya denk gelmiş. Vedaş’ın toplam kayıp kaçak oranı 2016’da yüzde 55′e gerilemiş. Türkerler, bu sayaçları yaygınlaştırdıkça bu oranın daha da gerileyeceği aşikar. Türkerler’in yaptığı bir çalışmaya göre bu akıllı sayaç yatırımı en geç bir yılda geri dönüyor üstelik.

Şelale Kadak / Sabah

Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller