Doğalgaz Santrallerini "Kapasite Piyasası" Kurtaracak

Düşük talep ve düşük fiyat nedeniyle zor günler geçiren doğalgaz santrallarının kapılarına kilit vurmasını önlemek için "kapasite piyasası" kurularak kapasite bedeli ödenmesi öngörülüyor.

28.09.2016
Doğalgaz Santrallerini

En son çıkan torba yasaya dayanarak EPDK, doğalgaz santrallerine üretim yapmasa bile Hazine desteği sağlayacak.

Elektrik tüketiminin piyasanın beklediği düzeyde artmaması, düşük fiyat gibi gerekçelerle zarara uğrayan doğalgaz santrallerinin Türkiye’yi terk etmemesi veya iflas etmemesi için hükümet kolları sıvadı. “Kapasite piyasası” adıyla doğalgaz santrallerine, üretim yapmasalar dahi mali destek verilecek.

Doğalgaz santrallerine Hazine garantisi ise dayanağını 7 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan torba yasadan alıyor. Kapasite piyasası oluşturulmasına olanak sağlayan madde şöyle:

Arz güvenliğinin temini için gerekli yedek kapasite de dahil olmak üzere yeterli kurulu güç kapasitesinin oluşturulması ve/veya sistem güvenliğinin temini için güvenilir kurulu güç kapasitesinin korunması amacıyla yerli kaynaklara öncelik veren kapasite mekanizmaları oluşturulur. TEİAŞ tarafından yapılması gerekecek ödemeler iletim tarifesi hesaplamalarında dikkate alınır. Mekanizmaların oluşturulmasına ilişkin usul ve esas Bakanlık (Enerji Bakanlığı) görüşü alınarak kurumca (EPDK) düzenlenir.

Enerji Atlası
verimli, yerel, temiz enerjili geleceğe..
Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller