CERN'ün elektrik gideri 300 milyon dolar

Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı olan CERN'de bir yıllık elektrik tüketiminin faturası yaklaşık 300 milyon dolar.

16.02.2017
CERN'ün elektrik gideri 300 milyon dolar

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi, yani CERN, Fransızca "Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire" isminin baş harflerinden oluşuyor.

İsviçre ile Fransa sınırında yer alan CERN laboratuvarında Higgs parçacığı (Tanrı parçacığı da deniliyor) aranırken geliştirilen teknolojiler sayesinde insanlığa hizmet verecek birçok icatta ortaya çıkıyor.

CERN'de, evrenin 0,000 000 000 001 saniyesindeki ortama eşdeğer olduğu düşünülen, Güneşin merkezindeki 15 milyon derecelik sıcaklığın 2 milyar katına, 3700 defa büyümüş protonların çarpışmasından yüzbinlerce değişik boyut ve büyüklükte parçacıklar oluşurturulması da muazzam bir enerji gerektirmektedir. Bu amaca hizmet eden LHC deneyi için 50 MW'lık bir santral sadece parçacıkların çarpıştırılması için kullanılıyor. LHC deneyi için elektrik masrafı yıllık 88 milyon dolar iken, CERN bünyesindeki tüm çalışmalar için harcanan enerjinin maliyeti ise yaklaşık 300 milyon dolar.

Peter Higgs ile birlikte Robert Brout, François Englert, Gerald Guralnik, Carl Richard ve Thomas Walter Bannerman Kibble Hagen tarafından 1964 yılında ortaya atılan teori şimdilik bir kez gerçeğe dönüştü gibi(!). Tabii gerçeklik "tekrar" ister. Dünya'nın birçok ülkesinden biraraya gelen bilim insanları 53 yıl önce ortaya atılan bu teoriyi ıspatlamak için CERN'de çalışmaya devam ediyor.

Enerji Atlası
verimli, yerel, temiz enerjili geleceğe..
Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller