Atatürk Barajı'ndan 165 Milyar kWh Elektrik Üretildi

Türkiye'nin en büyük elektrik üretim santrali olan Atatürk Barajı ile bugüne kadar 165 milyar kilovatsaat elektrik üretildi.

08.02.2016
Atatürk Barajı'ndan 165 Milyar kWh Elektrik Üretildi

Türkiye'nin en büyük elektrik üretim santrali olan Atatürk Barajı ile bugüne kadar 165 milyar kilovatsaat elektrik üretildi.

1993 yılında tam kapasite ile elektrik üretilmeye başlanan Atatürk Barajı'ndan 2015 yılı sonuna kadar toplam 165 milyar kilovatsaat elektrik üretilerek Türkiye'nin elektrik enerjisi ihtiyacına büyük katkı sağlandı.

Mevsimsel koşullara göre yıllar itibariyle farklılık gösteren elektrik üretim verilerine bakıldığında yıllık bazda en yüksek üretimin 10,6 milyar kWh ile 1998 yılında, en düşük üretimin ise 4,5 milyar kWh ile 2009 yılında gerçekleşmiştir.

1996 yılında 10,4 milyar kWh ile Türkiye elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 11'ini tek başına karşılayan Atatürk Barajı, 2015 yılında ise üretilen 4,65 milyar kWh enerji ile ülke tüketiminin yüzde 1,76'sını karşılayabilmiştir.

5 Tane 3. Köprü Maliyeti Kadar Ekonomik Katkı
Toptan piyasa elektrik fiyatlarına bakıldığında 2015 yılı için 1 kWh enerji bedeli yaklaşık 0,135 TL olarak gerçekleşmiştir. Bu bedel üzerinden Atatürk Barajı'nın bugüne kadar ürettiği elektrik ile 4,5 milyar maliyeti olan 3. köprüden 5 adet inşa edilebileceği anlaşılmaktadır.

Elektrik Depoluyor
Baraj tipi santrallerin şüphesiz en büyük avantajı suyun kinetik enerjisinin depolanarak istenilen gün ve saatlerde kullanılabilmesi. Bu durum hem elektrik arz güvenliği hem de toptan piyasadaki elektrik fiyatlarının seyri için çok önemli. Zira Atatürk Barajı'nda da elektrik üretiminin çoğu toptan piyasada elektrik fiyatlarının 0,200 TL'nin de üzerinde seyrettiği öğle saatlerinde ve puant anlarda yapılıyor. Bu açıdan bakıldığında tesisin ekonomik katkısı şüphesiz çok daha fazla.

Yıllık Üretimler
Atatürk Barajı'ndan her yıl için sağlanan elektrik üretim verilerini incelemek için Atatürk Barajı sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller