2940 MWe Güneş Enerji Santrali Onaylandı

Yaklaşık 600 MW'ı lisanslı olmak üzere 2940 MW güneş enerji santralinin ön onayı gerçekleştirildi.

30.01.2016
2940 MWe Güneş Enerji Santrali Onaylandı

Bilindiği üzere lisanssız GES'lere TEDAŞ, lisanslı GES'lere ise EPDK tarafından izin verilmektedir.

2015 yılında TEİAŞ tarafından yapılan yarışmada yaklaşık 600 MW lisanslı GES kapasitesi için yarışma sonuçlanmıştı. Yarışmayı kazanan firmalara EPDK tarafından ön lisans ve lisans verilmeye başlandı.

Lisanssız santrallerde ise 14 Ocak 2016 itibariyle ön onayı verilen toplam kurulu güç yaklaşık 2340 MW seviyesinde. Bu projelerin yaklaşık 270 MWe kapasitesi devreye alınırken 2070 MWe güçteki kapasite için ise kurulum ve kabul aşamaları devam ediyor.

Avrupa'da 7. Olacağız
Şimdiye kadar yarışması tamamlanan lisanslı tesisler ile ön onayı verilen lisanssız tesislerin tamamının devreye girmesiyle ülkemizin güneş enerji santrali kurulu gücü 2940 MW'a ulaşacak ve Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, İspanya ve Belçika'nın ardından GES kurulu gücü en fazla olan 7'inci Avrupa ülkesi olacağız. Elbette diğer ülkelere geçilmemek için bu tesisleri en kısa sürede devreye almamız gerekiyor.

Öğle Saatlerinde Tüketimin %7'si Karşılanacak
Toptan piyasada elektriğin en pahalı olduğu saatler öğle saatleri, özellikle de klima kullanımının "tavan" yaptığı yaz aylarının öğle saatleri. İlk onay sürecini aşan 2940 MW GES devreye alındığında elektriğin toptan piyasada en pahalı olduğu öğle saatlerinde elektrik tüketimimizin yaklaşık yüzde 7'si güneş enerjisi ile karşılanabilecek ve YEKDEM kapsamında üretilen bu elektrik ile de toptan piyasada elektrik fiyatları ucuzlayacak.

Toplam Tüketimin Yüzde 1,6'sı
Güneşten elektrik üretiminde henüz yeterli seviyeye gelememiş olmamıza karşın sadece ilk onayı alınan santraller ile yıllık elektrik tüketimimizin yaklaşık yüzde 1,6'sı GES'lerden üretilebilecek.

Güneş ile elektrik üretiminde çok daha hızlı yol katetmemiz ümidiyle...

Twitter'da
takip et

@enerjiatlasi
Enerji HaberleriYeni Eklenen Santraller